Το καλωσόρισμα μας....

Η Κρήτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Είναι νησί 5 εκατομμυρίων ετών, στην μέση της Μεσογείου σε ίση απόσταση με Ευρώπη, Αφρική Ασία και έτσι είναι επόμενο να έχει μια ιδιαίτερη φύση.
Η μεγάλη ενδημικότητα των ειδών της και η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φύσης της.
Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι πάνω από 2000 μέτρα κατά μήκος του νησιού, συχνά χιονισμένοι, αποτελούν φράγματα στα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούς βροχής, αποθήκες νερού και διαχωριστικά φράγματα οικοσυστημάτων.
Έτσι ένας επισκέπτης θα εκπλαγεί όταν σε λίγη ώρα από τις εξωτικές παραλίες θα βρεθεί στα δροσερά φαράγγια γεμάτα βότανα ή σε δάση βελανιδιάς ή σε κάμπους με ορχιδέες ή ακόμα περισσότερο στην Αλπική ζώνη των βουνών.
Αυτή την μοναδική φύση αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να την αναδείξουμε σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα προσφέρει γνώση, κατασκευασμένο με σεβασμό και μέσω αυτού να μοιραστούμε μαζί σας τον θαυμασμό μας αλλά και τις ανησυχίες μας για το θαύμα αυτό της φύσης που είχαμε την τύχη να είναι ο τόπος μας.

Η 2η "ΓΙΟΡΤΗ ΦΥΣΗΣ"

Η 2η "Γιορτή της Φύσης" στο περιβαλλοντικό πάρκο πήγε πολύ καλά. Ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών συμμετείχε στις δραστηριότητες που φιλοξενήθηκαν και πήραν πληροφορίες για διάφορα θέματα που αφορούν το περιβάλλον της Κρήτης. 

Θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν κάθε ένας με τον δικό του τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής ξεκινώντας με τους εθελοντές μας που ερχόμενοι από όλο τον κόσμο, μοιράστηκαν μαζί μας το άγχος και την πολύ δουλειά τους δύο τελευταίους μήνες, τους  EMILIA, GRAND, DEREC, OLIVIA, BOB,  LUCK,  ΝΙΚΟΣ, ELKE, ANNA-MARIA, KESIA, TORU
Τα τοπικά ΜΜΕ, ΡΕΘΥΜΝΙΏΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 
τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ και τους γραφίστες του PIXEL-PLUS για τις προσκλήσεις, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς TEAM FM, ASTRO FM, RADIO RETHYMNO, SPOR FM, ΗΧΟΣ FM, και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΥΔΩΝ και ΝΕΑ TV. Οι μουσικοί και φίλοι μας LOPEX και ALEX δημιούργησαν και πάλι μια μοναδική ατμόσφαιρα με τους αφρικάνικους ρυθμούς τους.
Οι καλεσμένοι παρουσιαστές των θεμάτων της φετινής γιορτής με σημαντική παρουσία του βιολόγου ΜΙΧΑΛΗ ΔΡΕΤΑΚΗ που παρουσίασε με πολύ κατανοητό αλλά πολύ περιεκτικό τρόπο τα πουλιά τις Κρήτης, τους κινδύνους και την σημασία τους.  
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ γεωλόγος και μέλος του Σπηλαιολογικού συλλόγου Ρεθύμνου με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΟΥΔΗ έδωσαν πολλές άγνωστες για πολλούς πληροφορίες για τα σπήλαια αλλά και την γεωλογία του νησιού μας. 
 Ο ΚΛΕΟΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΑΚΗΣ παρουσίασε τα βρώσιμα χόρτα και την συγγραφική του εργασία πάνω σε αυτά.  
Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ με το εργαστήριο βοτάνων της μας παρουσίασε με βιωματικό τρόπο τα βότανα και τις θεραπευτικές, αρωματικές τους ιδιότητες με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού. 
Η ΛΕΝΑ ΜΟΥΡΑΦΕΤΗ μας ξενάγησε σε έναν καινούριο κόσμο των ήχων και των δονήσεων που μας επηρεάζουν ψυχοσωματικά και μπορούν ακόμα και να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά. 
Η SUSANNE SCHWING μα παρουσίασε δύο καταπληκτικούς χορούς από την Χαβάη που υμνούν την φύση και τις δυνάμεις της και μας έκανε μια μικρή επίδειξη του παραδοσιακού Μασάζ "Hulla" 
και τέλος η INGRID μας παρουσίασε την γεωδυναμική μέθοδο (παρόμοια με αυτή των παλιών ραβδοσκόπων) με την οποία όχι μόνο μπορεί να βρεθεί νερό αλλά και να παρατηρηθούν και άλλα φαινόμενα κάτω από την γη.
Συμμετείχε με χαρά μας και μια καινούρια ομάδα, αυτή των ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών του Ρεθύμνου η ¨ΡΟΔΙΑ" που φιλοδοξεί να δώσει μια νέα διάσταση στην έννοια "κέρδος" στηριζόμενο στην αλληλοβοήθεια.
Με την συμμετοχή αυτών των εξαιρετικών ανθρώπων καλύφθηκαν πολλοί από τους τομείς αλλά και τις οπτικές που μπορεί να έχει κανείς ως αναφορά την φύση, από την καθαρά επιστημονική, την καλλιτεχνική, την ωφελιμιστική ως και την μεταφυσική.  
Ως "γιορτή" τα θέματα παρουσιάστηκαν με ευχάριστο και σύντομο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε πολλά θέματα και χωρίς να κουραστούν οι επισκέπτες.  
Φυσικά οι ξεναγήσεις στο πάρκο που ξεκινούσαν κάθε μισή ώρα κατά όλη την διάρκεια της γιορτής έδωσαν την δυνατότητα σε πολλούς επισκέπτες να γνωρίσουν την χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας.
Θα ακολουθήσουν σεμινάρια με εξειδικευμένα θέματα στα οποία θα μπορούν να γίνουν πιο ολοκληρωμένες και αναλυτικές παρουσιάσεις εστιασμένες σε συγκεκριμένα θέματα και οργανωμένα με βιωματικό τρόπο. 
Τέλος δίνουμε ραντεβού από τώρα για την επόμενη άνοιξη στην 3η "Γιορτή Φύσης" 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...... ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ........

 Οι φωτογραφίες είναι από το εξαιρετικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ που εκτός από τις ευχαριστίες μας θα πρέπει να του δώσουμε ειλικρινή συγχαρητήρια για την πραγματικά πολύ σωστή και πλήρη παρουσίαση της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου