Το καλωσόρισμα μας....

Η Κρήτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Είναι νησί 5 εκατομμυρίων ετών, στην μέση της Μεσογείου σε ίση απόσταση με Ευρώπη, Αφρική Ασία και έτσι είναι επόμενο να έχει μια ιδιαίτερη φύση.
Η μεγάλη ενδημικότητα των ειδών της και η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φύσης της.
Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι πάνω από 2000 μέτρα κατά μήκος του νησιού, συχνά χιονισμένοι, αποτελούν φράγματα στα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούς βροχής, αποθήκες νερού και διαχωριστικά φράγματα οικοσυστημάτων.
Έτσι ένας επισκέπτης θα εκπλαγεί όταν σε λίγη ώρα από τις εξωτικές παραλίες θα βρεθεί στα δροσερά φαράγγια γεμάτα βότανα ή σε δάση βελανιδιάς ή σε κάμπους με ορχιδέες ή ακόμα περισσότερο στην Αλπική ζώνη των βουνών.
Αυτή την μοναδική φύση αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να την αναδείξουμε σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα προσφέρει γνώση, κατασκευασμένο με σεβασμό και μέσω αυτού να μοιραστούμε μαζί σας τον θαυμασμό μας αλλά και τις ανησυχίες μας για το θαύμα αυτό της φύσης που είχαμε την τύχη να είναι ο τόπος μας.

Προϊόντα της Κρητικής γης και οι χρήσεις τους. / Products of Cretan nature and their use.

Βρώσιμη Χλωρίδα.
Στην Κρήτη οι γνώσεις για τα φυτά που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τον άνθρωπο διατηρήθηκαν έντονες μέχρι τις πρώτες δεκαετίες μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο όπου αποτέλεσαν σε δύσκολους καιρούς τον βασικό τρόπο επιβίωσης των κρητικών.  Τις τελευταίες όμως δεκαετίες του 20ου αιώνα οι βιομηχανική παραγωγή της τροφής επηρέασε σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών λόγο κυρίως της ευκολίας εύρεσης και παρασκευής της τροφής αλλά και της εντυπωσιακής εμφάνισης που μπορούσαν να έχουν τα προϊόντα αυτά.
Σήμερα μέσω των «γιαγιάδων» αλλά και των ερευνητών ανακαλύπτουμε ξανά τα διάφορα «χόρτα»,  την διατροφική τους αξία και τις παλιές συνταγές προσπαθώντας  να αναβιώσουμε την υγιεινή και νόστιμη Κρητική διατροφή.
Μια πολύ καλή παρουσίαση της Βρώσιμης χλωρίδας της Κρήτης έχει κάνει ο Κλεόνικος Σταυριδάκης, φίλος και συνεργάτης, στο αντίστοιχο βιβλίο του, το οποίο και σας προτείνουμε να το αποκτήσετε.
Στο περιβαλλοντικό πάρκο Βιότοποι ανάμεσα στα διάφορα οικοσυστήματα του πάρκου ευδοκιμούν τα περισσότερα από αυτά τα φυτά και συνοδεύονται από πίνακες με πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.


Ζώα, έντομα, ερπετά του Πάρκου ΒΙΟΤΟΠΟΙ

Οι σαύρες τις Κρήτης. Μερικές από αυτές ενδημικές άλλες συνδεμένες με μύθους και δεισιδαιμονίες είναι από τις μορφές ζωής που συναντάμε παντού στην Κρήτη. Θα τις συναντήσουμε να λιάζονται το μεσημέρι ή κρυμμένες κάτω από πέτρες, Τρέφονται κυρίως με έντομα αλλά και λαχανικά. Στο πάρκο μας ζούνε ελεύθερες στους βιότοπους του πάρκου και  μία από κάθε είδος θα τις δείτε στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για αυτές. Πληροφορίες για κάθε μία από αυτές είναι αναρτημένες στους πίνακες μας δίπλα στον υδροβιότοπο.

The lizards of Crete.  There are many fables and superstitions connected with different types of lizards throughout Crete.  They can be found during midday either sunning themselves or hiding under stones.  Their main diet is insects, but they will also eat vegetables.  Different species of lizard live freely in the park and one of each lives in its own specifically designed space.  Information on them can be found on the board next to the pond.
Οι κάμπιες που θα γίνουν πεταλούδες. Στο πάρκο μας πολλές από αυτές μπορούμε να τις δούμε και να παρακολουθήσουμε της φάση της μετάλλαξης στην οποία βρίσκονται.

Caterpillars that will become butterflies.  We can see many of these in our park and watch the different phases of their metamorphosis.
εδώ η κάμπια της προηγούμενης φωτογραφίας έχει δημιουργήσει το "κουκούλι" της και ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί. Στην Κρήτη ενδημεί μια μεγάλη ποικιλία από πεταλούδες κάθε μία από αυτές προέρχεται από διαφορετικό είδος κάμπιας.

This is the cocoon of the caterpillar as it prepares for its metamorphosis.  In Crete, there is a large variety of butterflies emanating from many different species of caterpillar.
Στον υδροβιότοπο μας εκτός των άλλων "κατοίκων" τα βατράχια διαφόρων ειδών συνηθισμένα στην παρουσία μας δίνουν ανέμελα την συναυλία τους ερωτοτροπώντας ή απλά αραγμένα στο νερό χαζεύοντας μας.

In our pond there exist different varieties of frog.  There they make their mating calls, carefree of who is watching them, or simply relax in the water.

Από τα πιο εντυπωσιακά ζώα της φύσης τα φίδια, χωρίς να έχουν ανάγκη από πόδια και χέρια μπορούν να σκαρφαλώνουν παντού. Άλλα υδρόβια άλλα προτιμούν δέντρα και άλλα ρωγμές βράχων για σπίτι τους μια μεγάλη ποικιλία από αυτά μπορούμε να τα δούμε στο πάρκο μας στον φυσικό χώρο που έχει ειδικά διαμορφωθεί για την ασφάλεια τους και για να μπορούμε να τα θαυμάσουμε. Τα τροπικά φίδια του πάρκου μας έχουν προέλθει από ιδιώτες που αποφάσισαν να τους χαρίσουν μια πιο φυσική ποιότητα ζωής παραχωρώντας τα στο πάρκο μας. Παρακαλούμε όλους σας να μην παίρνετε στο σπίτι σας άγρια ζώα ως οικόσιτα ή διακοσμητικά για το σαλόνι. Η κατοχή και εμπορεία αυτών των ζώων είναι σχεδόν πάντα παράνομη και τιμωρήται από τον νόμο. 

Snakes: one of nature’s most impressive animals.  Without need of legs or hands they can climb almost anywhere.  Some species dwell in aquatic environments, some prefer to live in trees and others to live in rocks.  Those that live in our park live in an environment specifically tailored to their needs and can be safely observed and admired by visitors.  The tropical snakes in our park have been donated by owners who believed that they could be given a greater quality of life here.  We advise people against taking in wild animals, as they are not appropriate as pets and it is often illegal to do so.

Διάφορα ζώα της γης όπως σκαθάρια, σαλιγκάρια, γεωσκώληκες, μυρμήγκια  μπορούμε να τα δούμε στο πάρκο και να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής τους και την σημασία τους στην τροφική αλυσίδα και την δική μας επιβίωση.

Various smaller creatures, such as beetles, snails, maggots and ants live all over the park.  They are essential to the food chain and to our continued survival.

Οι ακρίδες, τα "αλογάκια της Παναγίας" και άλλα πολλά έντομα αποτελούν και αυτά μέρος του οικοσυστήματος του πάρκου και έχουν και αυτά την δική τους αξία στην τροφική αλυσίδα. Στο πάρκο μας μπορείτε να δείτε και να γνωρίσετε καλύτερα τον τρόπο ζωής τους την διατροφή τους, τους εχθρούς τους και την σημασία τους στην ζωή.

The locusts, among many other insects, constitute an important part of the ecosystem here in the part, as well as their own place in the chain of life.  In our park, you will have a better chance to observe their way of life, diet, enemies and their important role in the chain.

Από τα πιο εντυπωσιακά θέματα στο πάρκο μας είναι η αναπαραγωγή του χαμαιλέοντα. Ολόκληρη η διαδικασία παρουσιάζεται στο πάρκο όπου υπάρχουν φωλιές με αυγά από τους χαμαιλέοντες μας.   Μπορείτε να δείτε μικρά χαμαιλεοντάκια να σκαρφαλώνουν στα κλαδιά των θάμνων και να κυνηγάνε μυγάκια, δάκο και άλλα έντομα. 

One of the most fascinating subjects in our park is the reproductive cycle of the chameleon.  The entire process can be seen here, where the chameleons keep a nest of their eggs.  The babies can also be seen as they climb through thickets and chase olive flies and other insects.

Ο χαμαιλέοντας είναι ζώο που χάθηκε από την Κρήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Στη Κύπρο στην Πελοπόννησο και σε κάποια νησιά υπάρχει ακόμα. Είναι εντυπωσιακά ζώα με ιδιαίτερο τρόπο ζωής, κίνηση και αντιδράσεις. Στο πάρκο μας θα δείτε τους χαμαιλέοντες μας να έρχονται άφοβα κοντά σας και αν θέλετε μπορείτε και να τους ταΐσετε.
 
In the last fifty years, the chameleon has completely disappeared from Crete, although they still exist in Peloponnese and Cyprus.  They are an impressive species with their own particular way of life, movement and reactions.  The chameleons in our park are not afraid of humans, so it might be possible for you to feed them if you wish.

Στο πάρκο μας δεν έχουμε γεράκια μια και δεν είναι σκοπός μας να φυλακίζουμε ζώα για να τα θαυμάζει το κοινό. Θα δείτε όμως το φίλο μας το "Φάλκο" να πετά από πάνω σας. Ο Φάλκο βρέθηκε πολύ μικρός χωρίς την δύναμη να πετάει σε ένα φαράγγι. Το περιθάλψαμε στο πάρκο μας και το απελευθερώσαμε όταν ήταν έτοιμο να πετάξει και να επιβιώσει μόνο του. Δεν είναι εξημερωμένο αλλά δεν έχει και μεγάλο φόβο για μας γιαυτό και έρχεται αρκετά κοντά μας. Η φωλιά του είναι δίπλα στο πάρκο μας μια και ποτέ δεν απομακρύνθηκε πολύ από κοντά μας.

We do not keep falcons in our park, as it is not our aim to imprison them so that they might be admired by members of the public.  However, we do have a falcon friend that you might sometimes see flying above you.  It was found alone in the park when it was too small to fly.  Here we kept it healthy until it was ready to fly and survive by itself.  It is not domesticated, but is also not afraid of us and will sometimes come close by.  His nest is close to the park and he never goes very far away.
αγριολούλουδα στο Πάρκο ΒΙΟΤΟΠΟΙ / Wild flowers of the park


Μερικές από τις πιο όμορφες ορχιδέες τις Κρήτης είναι αυτοφυής στο Πάρκο μας. Εδώ μια από τις πεταλουδόμορφες ορχιδέες ORCHIS PAPILLIONACEA.
Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στα φυτά αυτά είναι ότι το άνθος τους προσομοιάζει με τα έντομα τα οποία προσπαθεί να έλξει απάνω του. Τα έντομα ξεγελιούνται από το σχήμα και το χρώμα των λουλουδιών και προσπαθούν να συνουσιαστούν μαζί του! Αποτέλεσμα είναι η αναπαραγωγή των φυτών αυτών με την βοήθεια των εντόμων.
Η ποικιλία από ορχιδέες που εμφανίζονται στο νησί μας, ο αριθμός τους, αλλά και η διασπορά τους σε πολλές περιοχές του νησιού μας αποτελούν μια αξιοθαύμαστη ιδιαιτερότητα της Κρητικής φύσης.
Οι Δρακοντιές (ARUM) είναι άλλη μια κατηγορία εντυπωσιακών φυτών της Κρήτης.
Μια μεγάλη ποικιλία αλλά και ενδημικά είδη συναντούνται σε χαμηλά αλλά και μεγαλύτερα υψόμετρα. Συχνά βρίσκονται κάτω από ελιές ή σε φαράγγια. 
Στο πάρκο εκτίθενται τα πιο κοινά από αυτά τα είδη.
Στην φωτογραφία δεξιά βλέπουμε ένα νεαρό φυτό DRACUNCULUS VULGARIS  Το μεγάλο άνθος του φυτού καθώς και η αποκρουστική μυρωδιά του ελκύουν τις μύγες.

Αριστερά το μικρό, πρίεργο και σπάνιο BIARUM DEVISII.


Εκτός από τις γνωστές πολύχρωμες Ανεμώνες, η μικρή αυτή λευκή Ανεμώνη συναντάται τον χειμώνα σχεδόν σε όλη την Κρήτη και είναι ενδημική του νησιού μας. Το όνομα της Anemone Hortensis ssp. HeldreichiiΜεταξύ των άλλων όμορφων φυτών του πάρκου οι νεραγκούλες (αριστερά) και τα κυκλάμινα (δεξιά) που προτιμάνε τις περιοχές δίπλα στην λίμνη μας.


Τα αγριολούλουδα της Άνοιξης δίνουν μια πολύχρωμη εικόνα στο πάρκο μας. Είναι ίσως η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να παρατηρήσει κανείς την φύση και φυσικά είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί το πάρκο μας.
Οι Ευφορμπίες γνωστές ως γαλατσίδες και φλώμοι είναι φυτά πολύ όμορφα αλλά με τοξικό λευκό χυμό. Πολλά είδη συναντούνται στην Κρήτη άλλα στις παραλίες πάνω στην άμμο, άλλα είδη στα βράχια των φαραγγιών, άλλα στις άκρες δρόμων, άλλα σε μεγάλα υψόμετρα ανάμεσα σε πέτρες. Τα περισσότερα από αυτά εκτίθενται στο πάρκο με πολλές πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Οι καλεντούλες (νυχτολούλουδα) είναι πέρα από όμορφα αγριολούλουδα και αρωματικά, θεραπευτικά φυτά. Πληροφορίες για την χρήση τους και τις μεθόδους επεξεργασίας θα βρείτε στο πάρκο στην ξενάγηση που θα σας γίνει από τους εθελοντές μας.

Το λαγουδόχορτο για χορτοπιτάκια και το δεντρολίβανο για το ψάρι είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα των πολλών προτάσεων μαγειρικής για τις οποίες οι παλιές νοικοκυρές δεν χρειάζονταν να αγοράζουν τις πρώτες ύλες. 
Οι εθελοντές του Πάρκου/ Our volunteer team

Οι εθελοντές του Πάρκου Βιότοποι / Our Volunteers:
If you want to join our volunteer program you can contact Susane;
Για να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα εθελοντών μας επικοινωνήστε με την Σουζάννε:
 susanne_schwing@yahoo.de