Το καλωσόρισμα μας....

Η Κρήτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Είναι νησί 5 εκατομμυρίων ετών, στην μέση της Μεσογείου σε ίση απόσταση με Ευρώπη, Αφρική Ασία και έτσι είναι επόμενο να έχει μια ιδιαίτερη φύση.
Η μεγάλη ενδημικότητα των ειδών της και η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φύσης της.
Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι πάνω από 2000 μέτρα κατά μήκος του νησιού, συχνά χιονισμένοι, αποτελούν φράγματα στα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούς βροχής, αποθήκες νερού και διαχωριστικά φράγματα οικοσυστημάτων.
Έτσι ένας επισκέπτης θα εκπλαγεί όταν σε λίγη ώρα από τις εξωτικές παραλίες θα βρεθεί στα δροσερά φαράγγια γεμάτα βότανα ή σε δάση βελανιδιάς ή σε κάμπους με ορχιδέες ή ακόμα περισσότερο στην Αλπική ζώνη των βουνών.
Αυτή την μοναδική φύση αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να την αναδείξουμε σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα προσφέρει γνώση, κατασκευασμένο με σεβασμό και μέσω αυτού να μοιραστούμε μαζί σας τον θαυμασμό μας αλλά και τις ανησυχίες μας για το θαύμα αυτό της φύσης που είχαμε την τύχη να είναι ο τόπος μας.

Ο ομάδα μας:

Η ομάδα του πάρκου αποτελείται από ένα βασικό πυρήνα ανθρώπων που το εμπνεύστηκαν, το δημιούργησαν, και το συντονίζουν.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους:
Παπαδουράκης Μιχάλης (υπεύθυνος βιοποικιλότητας, συντονισμού ξεναγήσεων και κατασκευών) 
Susanne Schwing (συντονίστρια ομάδας εθελοντών και εφαρμογών Permaculture)
Γιάννης Φωλίνας (υπεύθυνος συντονισμού εκδηλώσεων)
Γιώργος Γρυλλάκης (άλογα και θέματα κτηνοτροφίας)
Λένα Μουραφέτη (παιδαγωγικά προγράμματα βιωματικής εκπαίδευσης)
Ισίδωρος Ρούσσος (ξεναγήσεις)

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μας βοηθάνε συστηματικά οπότε και τους θεωρούμε μέλη της ομάδας και του ευχαριστούμε για την συνεισφορά τους. Εδώ αναφέρονται μόνο μερικοί από αυτούς:
Λάζαρος Παπαδόπουλος (υπολογιστές, δίκτυα και τεχνική υποστήριξη)
Anna-Maria (ομοιοπαθητική )
Elke Giouras (παιδαγωγικά)
Στέλιος Καππαρός  (ιχθυοκαλλιέργειες)
 και Γιώργος Κοσμίδης (καφέ Akro-polis)











Τέλος Οκτώβρη στο Πάρκο....

Τέλος Οκτώβρη και επιτέλους βρίσκουμε λίγο χρόνο για να ενημερώσουμε το Blog του πάρκου. Το καλοκαίρι πήγε καλά. Το πάρκο (δεύτερη χρονιά λειτουργίας) έχει γίνει πια γνωστό, έχει εκτιμηθεί η προσφορά του στην πόλη και οι επισκέπτες αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Με το τέλος του μήνα ουσιαστικά τελειώνει και η τουριστική περίοδος και οι τελευταίοι τουρίστες απολαμβάνουν χαλαρές και διασκεδαστικές ξεναγήσεις από τους εθελοντές του πάρκου. Σύντομα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το ξεχειμώνιασμα αλλά και για την επόμενη σεζόν η οποία ξεκινά σχετικά νωρίς μέσα στο Μάρτη με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία και τους πρώτους τουρίστες. Φυσικά και η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με μια σημαντική εκδήλωση για την οποία έχουμε από τώρα αρχίσει να ετοιμαζόμαστε.
Τα πρωτοβρόχια όμως έφεραν και το πράσινο του φθινοπώρου, αγριοκρέμμυδα, μολόχες, ασκελετούρες, δρακοντιές, με τα πρώτα αγριολούλουδα αλλά και τα πρώτα χόρτα, ραδίκια, σταφυλίνακες, πετρομάρουλα για την κατσαρόλα μας. δεν μπορούμε να μην κάνουμε την σκέψη ότι είναι πραγματικό κρίμα που ακριβώς την στιγμή που ξεκινά αυτή η μοναδική φύση της Κρήτης να ξυπνά οι επισκέπτες του νησιού φεύγουν.
Οι προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για άλλη μια χρονιά απέτυχαν χωρίς να έχουμε κάνει ούτε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε την βιοποικιλότητα σαν κίνητρο για να τραβήξουμε χειμερινό τουρισμό.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς που εμπιστεύθηκαν το πάρκο μας για να φέρουν τους μαθητές τους, τους ξενοδόχους που φιλοξένησαν και φέτος τα φυλλάδια μας στα ξενοδοχεία τους, τους εργαζόμενους στην υποδοχή των ξενοδοχείων που έδιναν πληροφορίες για το πάρκο στους πελάτες τους, τους φορείς που μας συμπεριέλαβαν στις εκδηλώσεις τους και τον Δήμο Ρεθύμνης που δεν έκανε τίποτα. Γιατί τον ευχαριστούμε αφού δεν έκανε τίποτα; Μα γιατί μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν. Βοήθεια δεν περιμένουμε. Όταν δεν κάνουν τίποτα τουλάχιστο δεν γίνονται εμπόδιο. Κάτι είναι και αυτό.:))
Να υπενθυμίσω ότι το πάρκο έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί με εθελοντική εργασία και επιβιώνει από τις συνδρομές των επισκεπτών και τις χορηγίες φίλων. Αν θέλετε να βοηθήσετε και εσείς την προσπάθεια μας μην ανησυχείτε, θα βρούμε τον τρόπο.
Τώρα όμως ας ευχηθούμε ο ένας στον άλλο καλό χειμώνα και του χρόνου με το καλό.

Η ομάδα του Πάρκου Κρητικής Βιοποικιλότητας "ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"