Το καλωσόρισμα μας....

Η Κρήτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Είναι νησί 5 εκατομμυρίων ετών, στην μέση της Μεσογείου σε ίση απόσταση με Ευρώπη, Αφρική Ασία και έτσι είναι επόμενο να έχει μια ιδιαίτερη φύση.
Η μεγάλη ενδημικότητα των ειδών της και η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φύσης της.
Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι πάνω από 2000 μέτρα κατά μήκος του νησιού, συχνά χιονισμένοι, αποτελούν φράγματα στα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούς βροχής, αποθήκες νερού και διαχωριστικά φράγματα οικοσυστημάτων.
Έτσι ένας επισκέπτης θα εκπλαγεί όταν σε λίγη ώρα από τις εξωτικές παραλίες θα βρεθεί στα δροσερά φαράγγια γεμάτα βότανα ή σε δάση βελανιδιάς ή σε κάμπους με ορχιδέες ή ακόμα περισσότερο στην Αλπική ζώνη των βουνών.
Αυτή την μοναδική φύση αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να την αναδείξουμε σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα προσφέρει γνώση, κατασκευασμένο με σεβασμό και μέσω αυτού να μοιραστούμε μαζί σας τον θαυμασμό μας αλλά και τις ανησυχίες μας για το θαύμα αυτό της φύσης που είχαμε την τύχη να είναι ο τόπος μας.

αγριολούλουδα στο Πάρκο ΒΙΟΤΟΠΟΙ / Wild flowers of the park


Μερικές από τις πιο όμορφες ορχιδέες τις Κρήτης είναι αυτοφυής στο Πάρκο μας. Εδώ μια από τις πεταλουδόμορφες ορχιδέες ORCHIS PAPILLIONACEA.
Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στα φυτά αυτά είναι ότι το άνθος τους προσομοιάζει με τα έντομα τα οποία προσπαθεί να έλξει απάνω του. Τα έντομα ξεγελιούνται από το σχήμα και το χρώμα των λουλουδιών και προσπαθούν να συνουσιαστούν μαζί του! Αποτέλεσμα είναι η αναπαραγωγή των φυτών αυτών με την βοήθεια των εντόμων.
Η ποικιλία από ορχιδέες που εμφανίζονται στο νησί μας, ο αριθμός τους, αλλά και η διασπορά τους σε πολλές περιοχές του νησιού μας αποτελούν μια αξιοθαύμαστη ιδιαιτερότητα της Κρητικής φύσης.
Οι Δρακοντιές (ARUM) είναι άλλη μια κατηγορία εντυπωσιακών φυτών της Κρήτης.
Μια μεγάλη ποικιλία αλλά και ενδημικά είδη συναντούνται σε χαμηλά αλλά και μεγαλύτερα υψόμετρα. Συχνά βρίσκονται κάτω από ελιές ή σε φαράγγια. 
Στο πάρκο εκτίθενται τα πιο κοινά από αυτά τα είδη.
Στην φωτογραφία δεξιά βλέπουμε ένα νεαρό φυτό DRACUNCULUS VULGARIS  Το μεγάλο άνθος του φυτού καθώς και η αποκρουστική μυρωδιά του ελκύουν τις μύγες.

Αριστερά το μικρό, πρίεργο και σπάνιο BIARUM DEVISII.






Εκτός από τις γνωστές πολύχρωμες Ανεμώνες, η μικρή αυτή λευκή Ανεμώνη συναντάται τον χειμώνα σχεδόν σε όλη την Κρήτη και είναι ενδημική του νησιού μας. Το όνομα της Anemone Hortensis ssp. Heldreichii



Μεταξύ των άλλων όμορφων φυτών του πάρκου οι νεραγκούλες (αριστερά) και τα κυκλάμινα (δεξιά) που προτιμάνε τις περιοχές δίπλα στην λίμνη μας.


Τα αγριολούλουδα της Άνοιξης δίνουν μια πολύχρωμη εικόνα στο πάρκο μας. Είναι ίσως η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να παρατηρήσει κανείς την φύση και φυσικά είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί το πάρκο μας.




Οι Ευφορμπίες γνωστές ως γαλατσίδες και φλώμοι είναι φυτά πολύ όμορφα αλλά με τοξικό λευκό χυμό. Πολλά είδη συναντούνται στην Κρήτη άλλα στις παραλίες πάνω στην άμμο, άλλα είδη στα βράχια των φαραγγιών, άλλα στις άκρες δρόμων, άλλα σε μεγάλα υψόμετρα ανάμεσα σε πέτρες. Τα περισσότερα από αυτά εκτίθενται στο πάρκο με πολλές πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Οι καλεντούλες (νυχτολούλουδα) είναι πέρα από όμορφα αγριολούλουδα και αρωματικά, θεραπευτικά φυτά. Πληροφορίες για την χρήση τους και τις μεθόδους επεξεργασίας θα βρείτε στο πάρκο στην ξενάγηση που θα σας γίνει από τους εθελοντές μας.

Το λαγουδόχορτο για χορτοπιτάκια και το δεντρολίβανο για το ψάρι είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα των πολλών προτάσεων μαγειρικής για τις οποίες οι παλιές νοικοκυρές δεν χρειάζονταν να αγοράζουν τις πρώτες ύλες. 




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου