Η παραλία είναι ένας ιδιαίτερος βιότοπος που πέρα από την άμμο αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία από φυτά, ζώα, πουλιά έντομα και μικροοργανισμούς, ιδιαίτερα ανθεκτικά στις ψηλές θερμοκρασίες και στην αλμύρα της θάλασσας. Συχνά το οικοσύστημα αυτό από τους ανέμους που παρασύρουν την άμμο δημιουργεί «αμμοθίνες», λόφους δηλαδή από άμμο που συγκρατούνται από τα θαμνώδη κυρίως φυτά που ευδοκιμούν πάνω τους. Οι κανονισμοί οικοδόμησης των παραλιακών περιοχών δεν περιλαμβάνουν συνήθως τις περιοχές αυτές στην ζώνη του «αιγιαλού» με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλεψη νομικής προστασίας αυτών των σημαντικών οικοσυστημάτων. Αντίθετα εκεί είναι το σημείο που τα παραλιακά ξενοδοχεία «στρώνουν» γρασίδι και τοποθετούν την πισίνα τους. Φυτά και ζώα συχνά σπάνια κινδυνεύουν να χάσουν τον βιότοπο τους και καλό θα ήταν οι μελέτες που έχουν γίνει από τους βοτανολόγους να οδηγήσουν το κράτος στην δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων παραλιακών οικοσυστημάτων.
Το καλωσόρισμα μας....
Η Κρήτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Είναι νησί 5 εκατομμυρίων ετών, στην μέση της Μεσογείου σε ίση απόσταση με Ευρώπη, Αφρική Ασία και έτσι είναι επόμενο να έχει μια ιδιαίτερη φύση.
Η μεγάλη ενδημικότητα των ειδών της και η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φύσης της.
Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι πάνω από 2000 μέτρα κατά μήκος του νησιού, συχνά χιονισμένοι, αποτελούν φράγματα στα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούς βροχής, αποθήκες νερού και διαχωριστικά φράγματα οικοσυστημάτων.
Έτσι ένας επισκέπτης θα εκπλαγεί όταν σε λίγη ώρα από τις εξωτικές παραλίες θα βρεθεί στα δροσερά φαράγγια γεμάτα βότανα ή σε δάση βελανιδιάς ή σε κάμπους με ορχιδέες ή ακόμα περισσότερο στην Αλπική ζώνη των βουνών.
Αυτή την μοναδική φύση αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να την αναδείξουμε σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα προσφέρει γνώση, κατασκευασμένο με σεβασμό και μέσω αυτού να μοιραστούμε μαζί σας τον θαυμασμό μας αλλά και τις ανησυχίες μας για το θαύμα αυτό της φύσης που είχαμε την τύχη να είναι ο τόπος μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2011
(5)
- ► Μαΐου 2011 (4)
- ▼ Ιουνίου 2011 (1)
-
►
2012
(14)
- ► Ιανουαρίου 2012 (1)
- ► Φεβρουαρίου 2012 (1)
- ► Μαρτίου 2012 (5)
- ► Απριλίου 2012 (2)
- ► Οκτωβρίου 2012 (2)
-
►
2013
(7)
- ► Ιανουαρίου 2013 (1)
- ► Μαρτίου 2013 (1)
- ► Απριλίου 2013 (4)
- ► Σεπτεμβρίου 2013 (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου