Το καλωσόρισμα μας....
Η Κρήτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Είναι νησί 5 εκατομμυρίων ετών, στην μέση της Μεσογείου σε ίση απόσταση με Ευρώπη, Αφρική Ασία και έτσι είναι επόμενο να έχει μια ιδιαίτερη φύση.
Η μεγάλη ενδημικότητα των ειδών της και η ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της φύσης της.
Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι πάνω από 2000 μέτρα κατά μήκος του νησιού, συχνά χιονισμένοι, αποτελούν φράγματα στα καιρικά φαινόμενα, δημιουργούς βροχής, αποθήκες νερού και διαχωριστικά φράγματα οικοσυστημάτων.
Έτσι ένας επισκέπτης θα εκπλαγεί όταν σε λίγη ώρα από τις εξωτικές παραλίες θα βρεθεί στα δροσερά φαράγγια γεμάτα βότανα ή σε δάση βελανιδιάς ή σε κάμπους με ορχιδέες ή ακόμα περισσότερο στην Αλπική ζώνη των βουνών.
Αυτή την μοναδική φύση αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και να την αναδείξουμε σε ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα προσφέρει γνώση, κατασκευασμένο με σεβασμό και μέσω αυτού να μοιραστούμε μαζί σας τον θαυμασμό μας αλλά και τις ανησυχίες μας για το θαύμα αυτό της φύσης που είχαμε την τύχη να είναι ο τόπος μας.
Οικοσύστημα της παραλίας
Προϊόντα της Κρητικής γης και οι χρήσεις τους. / Products of Cretan nature and their use.
Στην Κρήτη οι γνώσεις για τα φυτά που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τον άνθρωπο διατηρήθηκαν έντονες μέχρι τις πρώτες δεκαετίες μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο όπου αποτέλεσαν σε δύσκολους καιρούς τον βασικό τρόπο επιβίωσης των κρητικών. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες του 20ου αιώνα οι βιομηχανική παραγωγή της τροφής επηρέασε σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών λόγο κυρίως της ευκολίας εύρεσης και παρασκευής της τροφής αλλά και της εντυπωσιακής εμφάνισης που μπορούσαν να έχουν τα προϊόντα αυτά.

Μια πολύ καλή παρουσίαση της Βρώσιμης χλωρίδας της Κρήτης έχει κάνει ο Κλεόνικος Σταυριδάκης, φίλος και συνεργάτης, στο αντίστοιχο βιβλίο του, το οποίο και σας προτείνουμε να το αποκτήσετε.
Στο περιβαλλοντικό πάρκο Βιότοποι ανάμεσα στα διάφορα οικοσυστήματα του πάρκου ευδοκιμούν τα περισσότερα από αυτά τα φυτά και συνοδεύονται από πίνακες με πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.
Ζώα, έντομα, ερπετά του Πάρκου ΒΙΟΤΟΠΟΙ
αγριολούλουδα στο Πάρκο ΒΙΟΤΟΠΟΙ / Wild flowers of the park
Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στα φυτά αυτά είναι ότι το άνθος τους προσομοιάζει με τα έντομα τα οποία προσπαθεί να έλξει απάνω του. Τα έντομα ξεγελιούνται από το σχήμα και το χρώμα των λουλουδιών και προσπαθούν να συνουσιαστούν μαζί του! Αποτέλεσμα είναι η αναπαραγωγή των φυτών αυτών με την βοήθεια των εντόμων.
Η ποικιλία από ορχιδέες που εμφανίζονται στο νησί μας, ο αριθμός τους, αλλά και η διασπορά τους σε πολλές περιοχές του νησιού μας αποτελούν μια αξιοθαύμαστη ιδιαιτερότητα της Κρητικής φύσης.
Οι Δρακοντιές (ARUM) είναι άλλη μια κατηγορία εντυπωσιακών φυτών της Κρήτης.
Μια μεγάλη ποικιλία αλλά και ενδημικά είδη συναντούνται σε χαμηλά αλλά και μεγαλύτερα υψόμετρα. Συχνά βρίσκονται κάτω από ελιές ή σε φαράγγια.
Στο πάρκο εκτίθενται τα πιο κοινά από αυτά τα είδη.
Στην φωτογραφία δεξιά βλέπουμε ένα νεαρό φυτό DRACUNCULUS VULGARIS Το μεγάλο άνθος του φυτού καθώς και η αποκρουστική μυρωδιά του ελκύουν τις μύγες.



Οι καλεντούλες (νυχτολούλουδα) είναι πέρα από όμορφα αγριολούλουδα και αρωματικά, θεραπευτικά φυτά. Πληροφορίες για την χρήση τους και τις μεθόδους επεξεργασίας θα βρείτε στο πάρκο στην ξενάγηση που θα σας γίνει από τους εθελοντές μας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2011
(5)
- ► Μαΐου 2011 (4)
- ▼ Ιουνίου 2011 (1)
-
►
2012
(14)
- ► Ιανουαρίου 2012 (1)
- ► Φεβρουαρίου 2012 (1)
- ► Μαρτίου 2012 (5)
- ► Απριλίου 2012 (2)
- ► Οκτωβρίου 2012 (2)
-
►
2013
(7)
- ► Ιανουαρίου 2013 (1)
- ► Μαρτίου 2013 (1)
- ► Απριλίου 2013 (4)
- ► Σεπτεμβρίου 2013 (1)